01 Dec

Knjige o digitalnem marketingu

Knjige morda niso najboljši način za spoznavanje sveta digitalnega marketinga. Po eni strani zato, ker hitro postanejo stare, saj se digitalni svet hitro spreminja, morda pa le zato, ker o digitalnem marketingu v resnici ni kaj dosti povedati. To namreč ni nekaj, kar bi nastajalo stoletja, ali tisočletja. Kljub temu obstaja kar nekaj dobrih knjig, ki so jih napisali tisti, ki digitalni marketing razumejo in ga tudi učinkovito uporabljajo. nadaljuj z branjem

30 Nov

Orodja za Digitalni Marketing

Orodja za digitalni marketing nam pravzaprav sploh omogočajo, da digitalni marketing uporabljamo. Iz objave o tem, kaj je digitalni marketing in kaj v digitalnem marketingu najbolje deluje lahko povzamemo, da za učinkovit digitalni marketing potrebujemo poti, po katerih bodo uporabniki (ki so naši ciljni kupci) prišli na našo spletno stran.

V omenjeni objavi je sicer omenjen en, najbolj splošno učinkovit način za digitalni marketing

Skratka, za digitalni marketing potrebujemo orodja, ki nam pomagajo, dajejo uvid v dogajanje in s pomočjo katerih lahko bolje analiziramo ciljne skupine in dogajanje, orodja s pomočjo katerih lahko bolje, točneje dosežemo uporabnike, od njih pridobivamo podatke, ki jih nato oblikujemo v tako obliko, da nam nekaj povedo.

Meri > analiziraj > izboljšaj > ponovi

Ničesar ne storimo brez meritev

Kakšen učinek bi imela sprememba, ki je ne bi merili? Kako bi vedli, ali je vplivala pozitivno ali negativno na stanje?

Orodja za digitalni marketing – merjenje

Za začetek vsaka stran potrebuje orodja, ki omogočajo merjenje. Kar nas zanima v osnovi je, kako obiskovalci prihajajo na našo spletno stran in kako se na njej vedejo.

Organski promet

Google Search Console (bivši Webmaster tools) nam omogoča merjenje organskega prometa z Googla. Kaže nam, kakšni so naši položaji na Google za ključne besede, ki jih uporabniki iščejo, koliko klikov preko njih pridobivamo, kakšen je CTR in koliko prikazov ter klikov preko teh prejemamo. S pomočjo tega orodja lahko spremljamo, kako naši organski položaji rastejo in padajo v povezavi s spremembami, ki jih izvajamo. Poleg tega pa vidimo, katere ključne besede nam prinašajo promet in kje imamo potencial za optimizacijo spletnih strani. Google Search Console nam omogoča tudi mnoge druge posege in dejavnosti od katerih na tej točki velja omeniti le še možnost indeksiranja spletne strani. Vsako novo stran ali podstran lahko pošljemo Googlu v analizo in spremembe bodo vidne na Googlu že v nekaj trenutkih.

100% optimizirane spletne strani, ki jih izdelujemo imajo nameščen in nastavljen Google Search Console. Vse podstrani in strani pa ob zaključku z delom nemudoma pošljemo v indeksiranje. Enako storimo ob vsaki naknadni spremembi vsebine strani.

orodja za digitalni marketing - search console

Hitrost spletne strani

Google Pagespeed nam omogoča merjenje ene izmed najbolj pomembnih metrik kar se tiče optimizacije spletnih strani, to je hitrost spletne strani. Hitrost spletne strani namreč močno vpliva ne le na uporabniško izkušnjo temveč tudi na stopnjo konverzij posledično pa na položaje, ki jih na Google dosegamo. S pomočjo Pagespeed orodja lahko torej dobimo vpogled v hitrost in predloge za izboljšave.

Pagespeed morda ni najbolj merodajen, saj ne daje podatkov o tem, koliko časa se stran nalaga, temveč bolj predloge in popravke ter napake, ki jih v zvezi s hitrostjo najde na naši spletni strani. Za podatke o dejanski hitrosti preizkusite https://gtmetrix.com/ in pa https://tools.pingdom.com/. Ne boste razočarani!

orodja za digitalni marketing - pagespeed

Optimizirane spletne strani dosegajo minimalno 85/100 za namizne računalnike in min. 70/100 za mobilne naprave, kar je čisto nadpovprečje za vse na novo izdelane strani.

Prijaznost mobilnim napravam je bila ključna že pred desetletjem. Če še vedno niste prepričani o tem, ali je vaša spletna stran optimizirana za mobilne naprave to lahko preverite z orodjem Search Console na: https://search.google.com/test/mobile-friendly

Izdelava spletnih strani, ki jo izvajamo prinaša le “100% mobile friendly” spletne strani.

Orodja za digitalni marketing – Analiza

Analiza pa je več kot merjenje. Tu gre že za sintezo podatkov. Za analitiko pa najprej potrebujete namestiti dve kodi (morda še kakšno, a dve za začetek) in sicer:

  • Google Tag Manager
  • Facebook Pixel
  • Google Analytics

Namestitev kode Google Tag Manager vam omogoča uporabo vseh orodij Google Suite, to so Analytics, Optimize, Data Studio, … Obenem lahko s pomočjo Tag Manager-ja dodajate tudi vse ostale kode (npr. Facebook Pixel).

Druga možnost je namestitev kode (ločeno) za Facebook in Analytics.

Za analizo spletnih strani in vedenja na strani so na voljo tudi druga orodja, kot so Adobe Analytics, Kissmetrics, ipd.

Orodja za digitalni marketing – Izboljšave in A/B testiranje

Google Optimize je eno izmed najbolj preprostih a učinkovitih orodij za testiranje. S pomočjo Google Optimize lahko namreč izdelate več verzij pristajalne strani, določite, katerim uporabnikom se bo katera od njih prikazovala in merite uspešnost. Za merodajne podatke pa seveda potrebujete dovolj prometa, saj na podlagi 100 ali 1000 uporabnikov ne boste dobili realne slike.

orodja za digitalni marketing - optimize

Orodja in plačljivi kanali za digitalni marketing

Vse se začne in konča pri prometu. Brez prometa ni niti kaj meriti, niti kaj izboljšati. Pridobivamo tako nov promet, kot delamo na tem, da se obstoječi uporabniki vračajo na naše spletno mesto. Ravno v segmentu obstoječih uporabnikov se navadno skrivajo najbolj donosne priložnosti. Najbolj učinkovita orodja za “customer retention” t.j. da obdržimo stranke, pa je e-poštni marketing.

Orodja za e-poštni marketing

O tem, kako uporabljati e-poštni marketing smo že pisali, preberite si objavo E-poštni marketing: Kako in kaj deluje? v kateri najdete nekaj nasvetov za učinkovito uporabo in avtomatizacijo e-potšnega marketinga. Tudi za e-poštni marketing obstajajo različna orodja, preglejte objavo Najboljša orodja za e-poštni marketing.

Orodja za obdelavo podatkov in vodenje kupcev – CRM sistemi

CRM sistemi omogočajo podjetjem, da zbirajo podatke o svojih kupcih in potencialnih kupcih, o priložnostih in da te podatke učinkovito uporabljajo in vodijo. S pomočjo CRM sistema pa lahko tudi delo (procese v podjetju) bolje razporedijo med zaposlene in obenem omogočijo zaposlenim, da imajo prave in ažurne podatke o kupcih vedno na dosegu. Najboljša orodja za obdelavo podatkov o kupcih oz CRM sistemih najdete v objavi CRM sistemi; Kaj je CRM | Kako CRM povečuje prodajo | Najboljši CRM sistemi.

Povzetek

Orodja za digitalni marketing, ki smo jih navedli seveda ne predstavljajo 100% celote in vsekakor ne trdimo, da je to vse, kar za digitalni marketing potrebujete. Drži pa, da so omenjena orodja zelo dobra zasnova, temelj na osnovi katerega zbirate praktično vse podatke, ki pa jih na koncu lahko tako ali drugače obdelujete. Z uporabo teh orodij bo imelo vsako malo in srednje-veliko podjetje v Sloveniji podatkov več kot na pretek in bo obenem lahko učinkovito izvajalo spremembe in spremljalo, katere so dobre in katere ne.

Vsekakor pa za uporabo orodij za digitalni marketing potrebuje vsako podjetje spletno stran, ki nima napak, kar se tiče hitrosti, uporabniške izkušnje in obenem omogoča enostavno uporabo in nameščanje teh orodij. 100% optimizirane spletne strani izdelujemo ravno z namenom, da bi naše stranke lahko tudi plačljivi promet in Google optimizacijo položajev bolje unovčile. Da se ne ukvarjamo vedno z napakami, ki so vgrajene v spletne strani, temveč da začnemo izvajati digitalni marketing na 100% optimiziranih spletnih straneh, ki imajo za digitalni marketing dober potencial.

21 Sep

Kaj je optimizacija spletnih strani

Optimizacija spletnih strani je prilagajanje spletne strani iskalnikom z namenom, da jo ti uvrstijo višje s tem, ko jo zaznajo kot relevantno (pomembno za določen iskalni izraz). Optimizacija spletnih strani (SEO – Search Engine Optimization) se izvaja predvsem z namenom, da spletna stran z višjimi položaji v iskalnikih (Googlu) doseže več prikazov in več klikov.  nadaljuj z branjem

11 Maj

Stres | Kako razmišljati v težkih situacijah in se izogniti stresu

Pritisk ni nujno tudi stres. Iz tega, da smo pod pritiskom pa lahko pademo pod stres. Vendar to ni odvisno od okolice in ljudi, ki nas spravljajo »pod pritisk«, ampak je izid odvisen od nas samih, od tega, kako ravnamo in razmišljamo v težkih in neprijetnih situacijah. Iz težke situacije namreč lahko nekdo izide močnejši, nekdo drug pa doživi stres.

Kaj vpliva na to, ali bomo težko situacijo doživeli stresno in kako pristopiti k težavi, da preprečimo to, da bi padli v stres. nadaljuj z branjem

06 Apr

Kaj je inbound marketing in zakaj je učinkovit?

Inbound marketing od podjetja ne zahteva, da se bori za kupce, išče njihovo pozornost in jih nadleguje s promocijami. Namesto tega je inbound marketing usmerjen k temu, da ustvarja zares kakovostno vsebino, ki jo potencialni kupci iščejo in jo umešča v prave kanale na spletu. Pri tem si pomaga s spletno analitiko, ki omogoča podjetju, da ugotovi, katera vsebina kupce zanima, katere članke ti berejo in po kateri poti uporabniki postajajo kupci.

Ob izrazu inbound marketing pa večina pomisli na podjetje Hubspot, ki je na nek način iznašlo koncept, če mu tako rečemo, ali pa vsaj izraz, ali pa produkt, inbound marketing. Vprašanje, ki si ga mnogi zastavljajo je, ali se inbound marketing sploh v čem razlikuje od vsebinskega marketinga, ali pa je Hubspot le ustvaril produkt, ki laike zavaja k temu, da prepoznajo podjetje Hubspot, kot tisto, ki je inbound marketing ustvarilo in potemtakem ponuja tudi najboljše rešitve za inbound marketing. Opredelitev je prepuščena bralcu, spodaj je razlaga inbound in vsebinskega marketinga, nekaj več o tem, kako inbound marketing razlaga Hubspot in zgodba, ki jo je napisal eden izmed odločilnih v podjetju Hubspot, Peter Caputa, ki je bil v Hubspot-u od začetka. nadaljuj z branjem

07 Mar

Kaj je »marketing automation«

Kaj je »marketing automation« in kako poteka proces avtomatizacije marketinga? Marketing automation se nanaša na orodje, ki omogoča avtomatizacijo marketinških procesov. Gre predvsem za avtomatizacijo ponavljajočih se procesov v marketingu. Ti so npr. določeni e-poštni odzivi, vodenje Facebook strani, dejanja oz. dogodki na spletni strani ipd. nadaljuj z branjem

27 Jan

Kaj je digitalni marketing

Digitalni marketing je oglaševanje izdelkov preko digitalnih (elektronskih) medijev. Od tradicionalnega marketinga se razlikuje v tem, da vključuje uporabo kanalov, ki omogočajo analizo kampanj, z namenom razumevanja, kaj deluje in kaj ne.

Podjetja za digitalni marketing v glavnem uporabljajo platforme in orodja kot so Google oglaševanje, Facebook oglaševanje, E-poštni marketing, spletne strani itd. z namenom, da se povezujejo in komunicirajo s (potencialnimi) kupci in uporabniki. nadaljuj z branjem