Dober copywriting

Copywriting oz. tekstopisje, je pisanje besedil z namenom povečevanja donosa podjetja.  in predstavitvena besedila imajo dolgoročno enak namen, to je profit. Vsa besedila, ki jih podjetja usmerjajo v javnost, izhajajo iz marketinške strategije. Premišljenost in jasno zastavljeni cilji, so osnova za uspešno marketinško kampanjo. Če tega ni, se izjave podjetja med seboj izključujejo, ena drugo celo negirajo.

Osnova za dobra copywrite besedila je jasna “marketing” strategija podjetja. Vsi zaposleni, ki kakorkoli komunicirajo z javnostjo morajo v celoti razumeti to strategijo in načine odločanja, ravnanja, torej etična načela podjetja. Zaposleni namreč vedno dopolnjujejo besedila, ki jih bralci, kateri so že imeli stik s podjetjem, berejo. Če se zgodi, da iz enega podjetja prideta dve nezdružljivi trditvi, potem podjetje izgubi verodostojnost.

Dober copywriting lahko napiše vsak, ki ve s čim se ukvarja (je profesionalen), ki razume svojo stranko in njene potrebe (je sposoben “empatije”) in zato razume nato pa predlaga stranki, kako naj svoje potrebe izpolni. Zato bo vaš najboljši copywriter tisti, ki je strankam najbližje(prodajalec, mehanik, poslovni sekretar :), …).

Težava današnjih besedil je v tem, da že njihovi pisci ne verjamejo v to, da jih bo kdo prebral. Ob neskončnih količinah udarnih naslovov in tekstov brez pomena, nimamo energije za natančno branje, povečini niti upanja v to, da lahko kaj dobrega preberemo. Instant odnosi, instant hrana, instant sreča in zadovoljstvo, … Zakaj bi bilo z besedili kaj drugače?

Če vemo, kdo so kupci in če imamo dostop do njihove pozornosti, potem lahko verjamemo, da jih bo brezplačna informacija, ki je zanje koristna dosegla in jo bodo tudi sprejeli.

Prvi korak za dober copywriting je zaupanje v to, da naše besedilo lahko učinkuje.

Strokovnjak za digitalni marketing, Google Partner, avtor na oglasevanjenaspletu.si in eden izmed vodilnih SEO strokovnjakov v Sloveniji.