Koliko stane izdelava spletne strani

izdelava spletnih strani cena

Na to, koliko stane izdelava spletne strani, vpliva kar nekaj dejavnikov. V tej objavi boste našli okvirne podatke o ceni spletne strani in napotke, kako in za kaj se odločiti, do bo spletna stran ne le cenovno dostopna, temveč, da boste plačali tisto, kar res potrebujete in se izognili nepotrebnim stroškom.

Kateri dejavniki vplivajo na ceno spletne strani: 


Cena spletne strani, v kolikor ni posebnih zahtev in govorimo o preprosti spletni strani z glavno stranjo in cca 4-imi podstranmi se začne nekje pri 300 €.

Še ceneje lahko pridete do spletne strani v kolikor jo ustvarite sami (npr. na Wix) vendar je v tem primeru lahko dolgoročno cena spletne strani višja, saj ravno Wix za vse dodatne funkcije zahteva premium plan.

Na to, koliko stane izdelava spletne strani vplivajo številni dejavniki. Začnimo na začetku:

Cena gostovanja spletne strani

Gostovanje spletne strani oz strežnik je dom spletne strani, je disk oz rfačunalnik, na katerem so shranjene datoteke spletne strani in te datoteke potem pošilja na računalnik uporabnikov.

Za večino spletnih strani je dovolj “shared” oz. deljen strežnik, katerega cena znaša okvirno 5 € mesečno.

Zahtevnejše spletne strani in npr. Magento spletne trgovine zahtevajo zmoglivejši strežnik, ponavadi VPS (virtual private server) ki ima rezervirana sredstva, ki jih namenja spletni strani oz. trgovini. To stane od cca 30 € / mesec dalje.

Zaenkrat priporočamo uporabo slovenskih ponudnikov storitev gostovanja, sploh če nagovarjate uporabnike v Sloveniji. Če je strežnik preveč oddaljen od lokacije uporabnika, potem to povzroča zakasnitev pri nalaganju strani, obenem pa tudi Google to oddaljenost nekoliko kaznuje.

Za spletne strani, ki ciljajo globalno se priporoča uporaba CDN (content delivery network), ki so v bistvu strežniki na različnih lokacijah in glavnemu strežiki “pomagajo” servirati vsebino, ponavadi tako, da nalagajo npr. del vsebine, kot so npr. slike, medtem ko ostale podatke nalaga glavni strežnik. Ker so razpršeni so bližje uporabnikom na različnih lokacijah. Stanejo od 10 € / mesec, primerni pa so tudi za spletna mesta, ki imajo več slik oz. višje resolucije oz servirajo media vsebino (video ipd.).

Cena domene spletne strani

Izberite domeno, ki s končnico cilja na lokacijo, kjer se nahajajo vaši uporabniki. Če ciljate Slovenijo, izberite .si domeno, če ciljate globalno pa .com domeno, itd. Tako boste takoj sporočili tako uporabnikom, kot iskalnikom, kam ciljate.

Cena domene spletne strani znaša od 10 € do 20 €, odvisno od ponudnika in končnice.

Na voljo so tudi “rabljene” domene oz. potekle domene, ali že zakupljene domene, ki lahko stanejo krepko čez 100 €. Nakup take domene je nekoliko tvegan, saj gre lahko za domeno, ki je bila uporabljena za goljufije ipd.

Zakupite domeno in gostovanje >>

Cena predloge (template) spletne strani in vtičnikov oz. modulov

Grafična predloga spletne strani je oblikovano in tudi funkcionalno vnaprej izdelana spletna stran z “demo” vsebino, ki jo izdelovalci spletne strani potem nadomestijo in prilagodijo zahtevam stranke. Te predloge se kupujejo tako na WordPressu, kot na Magentu, Drupalu in drugje.

Preglejte si ponudbo predlog spletnih strani >>

Cena predlog je zelo odvisna od platforme oz. orodja, ki ga želite uporabljati za izdelavo spletne strani. Za WordPress znašajo nekje od 40 – 60 €; za Magento cca 80 – 90 €; …

Moduli oz. vtičniki omogočajo, da razžirimo funkcionalnost spletne strani. Lahko gre za možnbosti različnih vrst plačil, za spletno analitiko, za optimizacijo spletnih strani ali za druge funkcionalnosti. Tudi te najdete na envatu:

Vtičniki in moduli >>

Cena prilagoditev spletnih strani

En strošek je cena izdelave spletne strani, ta kot smo že omenili znaša od 200 € dalje, odvisno od tega koga najamete in kakšne želje imate.

Za spletno trgovino se cene začnejo pri 700 € (WordPress Woocomerce) a morate sami vnašati izdelke oz pripraviti uvoz.

Za Magento spletno trgovino se cene začno že pri 1500 €, a je ponavadi znesek nekoliko višji, prav tako pa od vas zahteva, da pripravite uvoz izdelkov oz. le-te vnesete.

Dodatni so potem stroški programiranja oz. prilagoditev po meri, ki se računajo po uri, tarifa pa je odvisna od strokovnjaka, ponavadi od 50 € / uro dalje.

Za vprašanja v zvezi z izdelavo spletnih strani nas kontaktirajte in poskušali vam bomo zagotoviti informacije ter podatke, ki jih potrebujete.

Preglejte si tudi naš Cenik izdelave spletnih strani