Nakup domene spletne strani

nakup domene

Nakup domene je izjemno pomemben proces, ki lahko odločilno vpliva na to, kako dobro se bo neka spletna stran uvrstila v Google iskalniku. Slaba domena lahko podjetje že vnaprej omeji in zapre določene možnosti za vstop na digitalni trg, dobra domena pa lahko pospeši uvrščanje v Google iskalniki in hkrati dodatno prepriča obiskovalce in pomaga pri gradnji zaupanja.

V tem članku boste našli vse o domenah, o tem, kaj določa vrednost domene in napotke k temu, kako kupiti pravo domeno za spletno stran.

Nakup domene naj temelji na analizi mesečnih iskanj v Google

Ne glede na to, ali nameravate registrirati domeno enako imenu vašega podjetja (podjetje d.o.o. – podjetje.si), toplo priporočamo, da preden to storite vsaj opravite analizo iskanj v Google. Na področjih, kjer je visoka stopnja konkurence v Google, ima vsaka malenkost pomembno vlogo. Dogaja se, da podjetja, ki določen izdelek ali storitev prodajajo na domeni, ki je ime njihovega podjetja, le-to zamenjajo za domeno, ki vsebuje glavno ključno besedo. Če govorimo o hotelih v Bohinju, se dogaja, da Hotel XY kupi domeno hotel-bohinj.com, namesto hotelxy.com. Enako je tudi na drugih področjih.

Po drugi strani pa tudi “brand” igra zelo močno vlogo pri optimizaciji. Iskanja blagovne znamke imajo namreč zelo močan vpliv na uvrstitve v Googlu. Iskanja blagovne znamke namreč kažejo na priljubljenost in prepoznavnost ponudnika.

Pri izbiri domene je torej potrebno razčistiti ali je vaša blagovna znamka dovolj močna in perspektivna, da boste na njej gradili, ali boste raje uporabili domeno, ki vsebuje ključno besedo izdelka.

Kako narediti analizo iskanj si preberite v članku Google Adwords keyword tool.

Kupiti novo ali poteklo domeno

Čeprav je nakup potekle domene zelo tvegan ima na drugi strani velike prednosti. Potekle domene so pogosto že bile uvrščene v Google iskalniku in imajo že več ali manj zunanjih povezav. V kolikor je teh povezav dovolj in so tudi kakovostne, ima domena lahko veliko prednost pred ostalimi.

Potekle domene, ki imajo vrednost, pa ni lahko najti, poleg tega pa niso poceni. Pogosto se potekle domene prodajajo na dražbah (.si domene bolj pooredko) in dosegajo cene od 50 – 10 000 $ in več. Čeprav se zdi ta znesek nerazumno visok, je mnogo takih domen vrednih investicije. Prva prednost pri tem je tako ključna beseda v imenu domene, druga pa zgodovina te domene in njene zunanje povezave.

Potekla domena pa predstavlja visoko tveganje, saj lahko gre za domeno, ki je v preteklosti bila sankcionirana v Google iskalniku. Take stvari je treba preveriti pred nakopom domene in domeno raziskati z orodji, ki so za to namenjena.

Večina poteklih domen ni vredna nakupa, poleg tega pa laik težko prepozna, katere so tiste potekle domene, ki so vredne investicije. Nakup potekle domene tako laikom odsvetujemo, saj jo bodo bodisi preplačali, bodisi bo domena sankcionirana.

Za posvet glede nakupa domene se obrnite na nas in svetovali vam bomo pri izbiri ter opravili analizo domene. Stopite v stik.

Kakšna naj bo končnica domene spletne strani

Brez dvoma lahko rečemo, da imajo .com domene globalno gledano bistveno višjo vrednost kot vse ostale (z izjemo .edu ipd.). Če imate .net domeno, nekdo drug pa je lastnik enake .com domene, pobira “direkten” promet zaradi napak uporabnikov, hkrati pa deluje bolj avtentično. Vedno svetujemo, da izberete domeno, ki cilja na lokacijo vaših uporabnikov. Če nagovarjate slovenski trg, potem je .si domena verjetno najbolj smiselna. Omogočila bo hitrejšo uvrstitev v Sloveniji, hkrati pa .si končnice niso tako zasedene kot .com končnice. Tudi .eu domene so v redu, a smiselne le če nagovarjate EU trg. V tem primeru je seveda bolje izbrati .com domeno.

s končnico domene ciljajte na lokacijo oz. jezik uporabnikov. Za slovenski trg izberite .si domeno, sicer pa .com domeno. Vse ostalo morda ni najboljša ideja.

Kje kupiti poteklo domeno

Domene, ki so potekle lahko kupite pri vseh registrarjih, ki ponujajo končnico (tld, sld, ), kot jo želite (več v končnice domen). Če nek registrar ne ponuja možnosti nakupa določene končnice domene morate pač poiskati takega, ki to ponuja. Glede na končnice pa se razlikujejo tudi cene domen.

Pri nas nakupe domen izvajamo pri NeoServ iz naslednjih razlogov:

  1. Cene domen so ugodnejše
  2. Nudijo široko izbiro končnic
  3. Nudijo dostopno in kakovostno gostovanje
  4. Nudijo hitro in dobro podporo

Prispevek je prvotno objavljen na digitalni-marketing.si