SEO Orodja – Orodja za optimizacijo spletnih strani

SEO orodja za optimizacijo spletnih strani

Katera so najboljša orodja za SEO optimizacijo spletnih strani za iskalnike. Pomembno je, kako dobimo tiste podatke, ki jih potrebujemo in jih dobimo dovolj. Katero SEO orodoje potrebujemo za SEO / optimizacijo strani na določene ključne besede, je odvisno od tega, na kateri stopnji optimizacije spletnih strani se nahajamo, kaj je že bilo storjeno, kaj še ne in seveda, kakšni so rezultati. Zato vam tukaj serviramo najboljša orodja za SEO optimizacijo strani za iskalnike razvrščena kronološko:

SEO orodja za analizo iskanj

Za analizo iskanj v iskalnikih (Google, Bing, Yahoo, … ) priporočamo lastna orodja, kot je Google KW tool (del Google Ads), Bing KW tool, Yahoo KW tool, in Ahrefs. Namen teh SEO orodij je, da vam povedo, koliko se katera beseda išče v teh iskalnikih in na katerih lokacijah. Slednji (Ahrefs) vam poleg omenjenega pove še to, koliko klikov na določeno ključno besedo “pade” na določen položaj, koliko na organske rezultate in koliko na plačane.

SEO orodja za optimizacijo hitrosti

Optimizacija hitrosti je pomembna z vidika uvrstitev na iskalnikih. Google upošteva hitrost spletnega mesta in kot merilo jemlje hitrost na mobilnih napravah. Pri optimizaciji hitrosti se je potrebno zavedati da lahko oddaljenost od strežnika, ki testira vašo spletno stran, vpliva na rezultate, zato je hitrost smiselno testirati pri ponudnikih, ki omogočajo testiranje iz čim bližjih lokacij.

Verjetno je eno izmed najboljših orodij za optimizacijo hitrosti na webpagetest.org.

Med najbolj znanimi (in dobrimi) sta Pingdom in GT Metrics, slednji vam zelo natančno pojasni pomanjkljivosti in navodila ….

Kako hitra je spletna stran po Google-ovih merilih lahko preverite na: developers.google.com/speed/

Pri hitrosti spletne strani pa je seveda pomembna tudi hitrost strežnika. To preverite na: websitepulse.com

SEO orodja za optimizacijo vsebine spletne strani

Od več kot 200 dejavnikov, ki jih Google upošteva pri optimizaciji spletnih strani je najbolj pomembna vsebina. Tudi če vse ostalo “škriplje”, bo vsebina držala položaje. Za optimizacijo vsebine so potrebne razširitve znotraj CMS-jev spletnih strani. (ta tema je preveč obsežna za to objavo). Vsekakor priporočamo tole orodje. Poleg omenjenega ima tudi SemRush dobro izdelano orodje za analizo in primerjavo vsebine.

SEO orodja za gradnjo in analizo zunanjih povezav

Pridobivanje dobrih zunanjih povezav je zamuden in drag proces, ki zahteva veliko branja, primerjav, preizkušanja in iskanja … Vsekakor ni dovolj (niti dobro), da le dodajamo kakršnekoli povezave na spletno mesto. Pri gradnji zunanjih povezav je pomembno, da so povezave relevantne in kakovostne. Kakor ni dovolj, da na spletno stran zgolj vržemo nek tekst, ki nima smisla a vsebuje ključne besede, enako je s povezavami. Kakovost in tematika spletnih mest, kamor vstavljamo “backlink-e”, je ključnega pomena.

Za gradnjo in analizo zunanjih povezav priporočamo:

Pri tem je treba razumeti, da si (vsaj mi) zgolj z enim orodjem ne bi mogli pomagati, ker vsako od omenjenih pogosto prikazuje popolnoma drugačne podatke.

 

Prispevek je prvotno objavljen na digitalni-marketing.si